ßßß Cookit - przepis na " Szybkie rogaliki droďż˝dďż˝owo-francuskie "

" Szybkie rogaliki dro�d�owo-francuskie "

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ciasto drożdżowe jak i francuskie a jego połączenie też jest super.
A rogaliki z takiego ciasta z dodatkiem marmolady to już jak dla mnie rewelacja.
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
6 dkg cukru
szczypta soli
150 ml mleka
3 jaj
5 dkg drożdży świeżych
1 cukier waniliowy
4,5 dkg masła
Wykonanie:
Do dużej miski przesiewamy mąkę, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy jajka, sól, letnie mleko i pokruszone drożdże.
Wszystko dokładnie wyrabiamy około 10 min. i odstawiamy pod przykryciem ( przykrywamy ściereczką) do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy roztopionym masłem. Ciasto składamy na 3 jak ciasto francuskie. Znów wałkujemy w prostokąt i smarujemy masłem, znów składamy. Czynność powtarzamy jeszcze raz.
Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy i kroimy w trójkąty. Na szerszej części trójkąta układamy marmoladę lub dowolne inne nadzienie i zwijamy formując rogal. Przygotowane rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem dopieczenia.
Pieczemy w 200°C około 15 min (aż się zezłocą ).
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2016/11/Szybkie-rogaliki-drozdzowo-francuskie.html